Είσοδος




Ξέχασα τον κωδικό μου

Εγγραφή

Αναζήτηση
Ροή twitter
Διαφημίσεις
Επικοινωνία

Άρθρα > Μελισσοπαίδεια > Φυτά

Ασφόδελος

Δευτέρα 8 Ιουν 2015, 14:16 |


Ασφόδελος (asphodelus luteus) Φωτό: Dan Davis, Flickr

Σφενδυλιά, ακαρώνι, άρβυκας, σπερδούκλι, σφερδούκλι, περιδρομόχορτο, καραβούνι, μπουρντένι πολλές είναι ακόμη οι ονομασίες που του έχουν δώσει οι Έλληνες κατά τόπους. Το επιστημονικό του όνομα Asphodelus luteus. Φύεται σε όλα σχεδόν τα είδη εδάφους και το ύψος του σπάνια ξεπερνά το 1.10μ ακόμα και σε παχιά και πλούσια χώματα.

Αναπτύσσεται παντού, τόσο στον ήλιο, αλλά και κάτω από μεγάλα δένδρα. Εκτός από την μελισσοκομία είναι χρήσιμος και στην φαρμακευτική. Υπάρχουν περί τα 12 διαφορετικά είδη του φυτού.

Το σπερδούκλι με τα λευκά άνθη φύεται σε όλα τα κράτη της Μεσογειακής λεκάνης και όλα αναγνωρίζουν την αξία του και εκμεταλλεύονται μελισσοκομικά το εν λόγω φυτό.
Σε περιοχές που φύεται μπορούμε με την τοποθέτηση γυρεοπαγίδων να πάρουμε αρκετή γύρη, αλλά συνήθως το αποφεύγουμε γιατί τον Απρίλιο που έχουμε πολύ γόνο θέλουμε μεγάλες ποσότητες γύρης να μπαίνουν στις κυψέλες.
Τα άνθη συνθέτουν 6 πέταλα που στο στάδιο του μπουμπουκιού και πριν ανοίξουν μοιάζουν σαν μικρές λευκές λόγχες. Κατά μήκος τους και στο κέντρο υπάρχει μία γκρι γραμμή. Οι ανθήρες έως και 2 εκ. ψηλοί, 6 στον αριθμό χαρίζουν την γύρη τους στα φυτοφάγα έντομα. Τα άνθη ανοίγουν κλιμακωτά από κάτω προς τα επάνω δημιουργώντας μια όμορφη ταξιανθία. Οι μέλισσες τα επισκέπτονται όλη την ημέρα και ειδικά μετά από απόβροχο που δίνουν καλές ποσότητες σε νέκταρ.

Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό κατά την διάρκεια της ανθοφορίας του, ακόμη και με βροχερό καιρό δίνει νέκταρ. Σε περιοχές που φύεται μπορούμε με την τοποθέτηση γυρεοπαγίδων να πάρουμε αρκετή γύρη, αλλά συνήθως το αποφεύγουμε γιατί τον Απρίλιο που έχουμε πολύ γόνο θέλουμε μεγάλες ποσότητες γύρης να μπαίνουν στις κυψέλες. Η ανθοφορία του κρατά από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο.

Μετά την ανθοφορία και την πτώση των πετάλων φαίνονται αμέσως οι πράσινοι καρποί που περιέχουν τους μικρούς σπόρους. Σε πολλές χώρες το διατηρούν στους κήπους τους σαν διακοσμητικό, κατά μήκος και δίπλα από φράκτες. Πολλαπλασιάζεται πανεύκολα με την διαίρεση των βολβών του αλλά και με την σπορά των σπόρων του.

Φαρμακευτικό φυτό
Από αρχαιοτάτων χρόνων ο ασφόδελος σαν φυτό είχε θεραπευτική χρήση, με πρώτο τον Ιπποκράτη που το συνιστούσε σε καρδιοπάθειες, κίρρωση του ήπατος, και σαν αποχρεμπτικό. Κατόπιν ο Διοσκουρίδης για δαγκώματα φιδιών, σε πληγές γάγγραινας, σαν διουρητικό και κατά του τριχοφάγου. Σε κάποια μέρη το χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα ώς αλοιφή για την επούλωση πληγών.

Την μεγαλύτερη χρήση έχουν οι ρίζες του (κόνδυλοι), έχουν καφέ χρώμα και είναι γεμάτοι χυμούς, επίσης είναι αρτύσιμοι.

Οι αρχαίοι πίστευαν πως αποτελούσε τροφή των νεκρών και γι' αυτόν τον λόγο φύτευαν ασφόδελους στα νεκροταφεία τους και δίπλα στους τάφους, σαν προσφορά στους νεκρούς τους.

Οι Έλληνες καλλιεργητές πρέπει να γνωρίζουν πως εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατα την διάρκεια της ημέρας κάνει κακό στην παραγωγή τους.

Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2016, 14:46

Διαβάστε ακόμη:

Αγριοσουσαμιά ή Αγριοβαμβακιά
Ηλιοτρόπιο ή αγριοσουσαμιά ή αγριοβαμβακιά, ηλιοτρόπιο, ασπράκι και με άλλα ονόματα το συναντάμε σε ολόκληρο τον γεωγραφικό...
Φαρμακιά ή διαβολόχορτο
Άλλες ονομασίες αυτού του φυτού είναι: μήλο του διαβόλου, διαβολοζιζάνιο, σάλπιγγα του διαβόλου, στραμόνιο, ντατούρα και άλλα. Φύεται σε όλη την γη εκτός από τις αρκτικές περιοχές, Στην Ελλάδα το συναντάμε...
Καλαμπόκι
Ο αραβόσιτος, το γνωστό μας καλαμπόκι είναι ένα δημητριακό που πατρίδα του θεωρείται η Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα το Μεξικό. Έξω από την Αμερικανική ήπειρο, διαδόθηκε πρώτα στην Ευρώπη και...
Κουμαριά
Η Κουμαριά είναι θάμνος αειθαλής, φτάνει περίπου τα 3 μέτρα, αλλά μερικές γίνεται ολόκληρο δένδρο. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό με πλούσιο ριζικό σύστημα που κάνει άριστη ...
Φθινοπωρινό ρείκι
Η σουσούρα ή Έρικα είναι αυτοφυές φυτό και γίνεται μικρός θάμνος. Είναι φυτό ικανό να καλύψει ολόκληρες πλαγιές αλλά και μεγάλες εκτάσεις. Πότε το βρίσκουμε μόνο του και πότε μαζί με κουμαριές...
Μουσμουλιά
Είναι αειθαλές δέντρο, ιθαγενές της Κίνας και της Ιαπωνίας. Στην Ελλάδα εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα. Το ύψος της ξεπερνά τα έξι μέτρα, τα φύλλα της είναι δερματώδη, σκληρά σε σκούρο πράσινο χρώμα...

Σχόλια